Cum alegi un costum tehnic de înot pentru competiții

Publicat de Stefan 17.01.2020 0 Comentarii

Cum alegi un costum tehnic de înot pentru competiții - Scurt Ghid Jaked

 

Înotul este unul dintre sporturile de agrement practicate la scară largă în întreaga lume, iar oferta de costume de baie pentru femei și bărbați este generoasă. Când sportivul se dedică performanței, exigențele cresc și, în egală măsură, calitatea echipamentului crește rata de succes a înotătorului. Este motivul pentru care ne-am propus în acest articol să descriem unele criterii esențiale pe care să le considerați când achiziționați un costum de înot pentru competiții. 

 

Recomandările noastre sunt generale, privesc în egală măsură echipamente de înot pentru copii și adulți - fete și băieți, bărbați și femei. Cu siguranță, antrenorii cluburilor din care sportivii fac parte vor sfătui suplimentar înotătorii, detaliind caracteristicile esențiale ale costumelor de înot pentru performanță.

 

Diferența între un costum de baie și un costum pentru competiții

 

Într-un articol anterior v-am descris cum să alegeți costume de baie, iar criteriile sunt relativ simple: model versus siluetă, culori preferate și alegerea tipului de costum în funcție de scop -sportiv sau agrement, unde îl veți purta - la bazin sau la plajă. Principalul criteriu de alegere a unui costum de baie este cel estetic, spre deosebire de costumele tehnice de înot unde fiecare detaliu ajută în performanța sportivului. 

costum de baie

Costumele de înot tehnice - pentru sportivi care participă la competiții de natație - impun alte cerințe

 

În timp ce costumele de baie tind să fie cât mai decoltate, chiar dacă sunt dintr-o bucată, costumele de înot competiționale (tehnice/ profesionale) acoperă piciorul trei sferturi sau întregul picior, dacă este vorba despre o competiție în mare sau ocean une temperatura apei este mult mai scăzută decât cea a apei din bazinele de înot..

 

Ce caracteristici trebuie să urmărești  la un costum de înot pentru competiții

 

Costumul de înot tehnic pentru competiții este argumentul multor sportivi.  Record Woman Federica Pellegrini a atins două recorduri mondiale la natație purtând costumele de înot JKOMP, ea fiind singura înotătoare care a obținut sub 4 minute și 2 secunde la 500m. 

costum tehnic de inot pentru competitii jkomp jaked

Compoziția materialului este specială în cazul unui costum de înot profesional, acesta urmărind:

  • Să crească hidrodinamica sportivului

  • Să se muleze perfect pe corp astfel încât să nu se strângă apă între corp și costum. Aceasta ar încetini viteza de înot pentru că sportivul ar trebui să suporte o greutate mai mare.

  • Să reducă fricțiunea cu apa. 

  • Să aibă un grad scăzut de absorbție a apei. 

  • Să confere compresiune optimă pentru sportiv. 

  • Să asigure confort maxim sportivului pe durata cursei prin: elasticitate, minim de cusături, o bună potrivire pe corp, design conceput pentru ergonomie, barete ce permit libertate în mișcare. 

costum inot competitii femei Jaked

Și, foarte important, toate costumele tehnice pentru competiții de natație sunt aprobate de FINA- Federation Internationale de Natation.

Tipul costumului de înot pentru competiții în funcție de lungime

 

În concursurile de natație, atât bărbații cât și femeile poartă costume de înot cu picior (trei sferturi sau lung, depinde de tipul de competiție - bazin sau mare/ocean). Femeile poartă costum dintr-o piesă, care îmbracă corpul ca a doua piele. 

Designul costumului de înot

 

Designul unui costum de înot pentru competiții îmbină scopul practic cu cel estetic, primul cântărind mult mai greu pentru sportivi. Spre exemplu, dacă în cazul costumelor de baie decolteul este un criteriu de feminitate, la un costum de înot profesional, decolteul și îmbinarea baretelor pe spate sunt proiectate pentru libertate în mișcare pe durata curselor.

Diferențierea costumelor de înot Jaked

 

În cazul mărcii Jaked, italienii sunt cunoscuți pentru designul aspectuos și au impregnat o notă artistică inclusiv echipamentelor și accesoriilor pentru competiții. 

 

Designul ergonomic este înfrumusețat prin linia suplă, extra inserții care strălucesc în contact cu apa sau logo-ul care este discret și estetic vizibil. 

Culoarea echipamentului de înot pentru competiții

Paleta coloristică a costumelor tehnice este diversă. În colecția Jaked gama variază între negru - neutru - și culorii vii,  precum albastru marin sau regal, magenta sau verde emerald. Culorile sunt importante pentru copii, femei și bărbați în egală măsură pentru că sportivii profesioniști trebuie să se alinieze culorilor clubului. 

 

Culoarea de club se aplică și pentru accesorii, căști și ochelari de înot. 

Hidrodinamica costumului tehnic

 

Forța de frecare între corpul sportivului și apă este mare, iar pe durata concursurilor reducerea fricțiunii ajută sportivul să atingă performanțe superioare. Această caracteristică la un costum de înot este esențială, iar specialiștii Jaked au realizat costume de o hidrodinamică superioară pe două paliere. 

 

Designul și cusăturile costumului au fost concepute astfel încât costumul să se muleze perfect pe corp. 

Materialul din care costumul de înot pentru competiții este confecționat este esențial

 

Costumele tehnice de înot cometitionale trebuie să îmbrace corpul sportivului ca un al doilea rând de piele. Nu trebuie să facă cute și pliuri neplăcute, iar costumul de înot trebuie să se muleze perfect strângând ușor corpul sportivului. Chiar dacă în prima etapă este de disconfort odată ce sportivul intră în apă costumul se reașează pe corp, iar senzația de disconfort dispare. 

Materialele moderne, care au în compoziție nylon, poliuretan și fibre similare contribuie nu doar la o potrivire optimă pe corp, dar și la o rezistență sporită la clorul din bazin.

Costume pentru Competiții marca Jaked - Diferența constă în calitate

În egală măsură, costumele pentru competiții (J01, JKOMP, JALPHA, JRELOADED, JKATANA)  sunt confecționate din materiale de flexibilitate superioară, cu o rată redusă de absorbție a apei și dubla laminare cu flourocarbon care permite o mai bună alunecare în apă.

Rata de absorbție a apei 

O parte dintre costumele de înot au aplicat pe materialul textil un tratament AquaSUAqua (ApăpeApă - WaterOnWater) care reduce absorbția de apă, scăzând fricțiunea și permițând sportivului performanțe mai bune. 

Compresiunea costumului tehnic de înot

 

Compresiunea costumului de înot tehnic este importantă, acesta are rolul de a cuprinde optim mușchii sportivului pe durata cursei. 

 

Grație investiției în cercetare a J-Lab, costumele tehnice Jaked sunt prevăzute pentru o compresiune optimă pe corp, unele modele având chiar compresie diferențiată. Modelul JKOMP are, spre exemplu, compresie diferențiată prin textura în dungi a echipamentului, îmbunătățind atât aspectul tehnic, cât și pe cel estetic. 

 

Cusături pentru confort 

 

Pentru că echipamentul trebuie să fie mulat pe corp, cusăturile tradiționale strâng neplăcut corpul sportivului și, în plus, pot produce extra fricțiune cu apa. 

 

Spre exemplu JALPHA, JRELOADED, JKATANA - echipamentele tehnice de înot Jaked - sunt realizate prin sudură termică, fiind etanșe și asigurând maxim de confort sportivului în timpul cursei. 

 

Durabilitatea la apa cu clor sau raze UV

 

Costumele de înot pentru antrenamente și competiții sunt intens folosite în bazin unde se cunoaște că există clor. Materialele din care sunt confecționate echipamentele tehnice sunt rezistente la apa cu clor și raze UV.

 

Dubla laminare cu fluorocarbon este utilă atât pentru o bună deplasare în apă, cât și pentru o protecție suplimentară de durabilitate. 

 

În loc de concluzie:

 

Costumele de înot pentru competiții urmăresc trei aspecte de bază: hidrodinamică optimă, confort și durabilitate, iar designul și materialele inovative, din care echipamentele Jaked sunt confecționate, răspund tuturor criteriilor pe care le impun costumele competiționale profesionale, fiind, de altfel, avizate FINA.

 

Sfaturile noastre nu acoperă pe deplin subiectul, dar suntem deschiși să răspundem tuturor întrebărilor voastre. Ne puteți contacta completând formularul de contact sau pe Facebook. 

 

Dacă articolul v-a fost util, puteți împărtăși și prietenilor. 

Când distribuiți conținut în social media, date personale pot fi făcute vizibile și altor utilizatori. 

Scrie un comentariu